Skip to main content

Current Affairs : 08 September

ЁЯТР❣ Current Affairs : 08 SeptemberЁЯТР❣

1. рдХिрд╕рдиे рд▓ेрдмрдиाрди рдоें рднी рдмिрд╕рд░ी рдмांрдз рдкрд░िрдпोрдЬрдиा рдХे рд▓िрдП 244 рдоिрд▓िрдпрди рдбॉрд▓рд░ рдХो рд░рдж्рдж рдХрд░ рджिрдпा ?
Ans. рд╡िрд╢्рд╡ рдмैंрдХ

2. рдпрд░ुрд╢рд▓рдо рдоें рджूрддाрд╡ाрд╕ рдЦोрд▓рдиे рд╡ाрд▓ा рдкрд╣рд▓ा рдмрд╣ुрд╕ंрдЦ्рдпрдХ рдоुрд╕्рд▓िрдо рджेрд╢ рдХौрди рд╕ा рд╣ोрдЧा?
Ans. рдХोрд╕ोрд╡ो

3. рдХिрд╕рдиे рдХेрдиिрдЪी рдЖрдпुрдХाрд╡ा рдХो рдЕрдкрдиा рдирдпा рдЕрдз्рдпрдХ्рд╖ рдЪुрдиा рд╣ै ?
Ans. рд╕ोрд╕ाрдЗрдЯी рдСрдл рдЗंрдбिрдпрди рдСрдЯोрдоोрдмाрдЗрд▓ рдоैрди्рдпुрдлैрдХ्рдЪрд░рд░्рд╕

4. рд╕्рдЯेрдЯ рдмिрдЬрдиेрд╕ рд░िрдлॉрд░्рдо рдПрдХ्рд╢рди рдк्рд▓ाрди 2019 BARP  рд░ैंрдХिंрдЧ рдоें рдЖंрдз्рд░ рдк्рд░рджेрд╢ рдХा рдХ्рдпा рд╕्рдеाрди рд░рд╣ा?
Ans. 1 (рдк्рд░рдердо)

5. рджेрд╢рднрд░ рдХे 47 рд╢िрдХ्рд╖рдХों рдХो рд░ाрд╖्рдЯ्рд░ीрдп рд╢िрдХ्рд╖рдХ рдкुрд░рд╕्рдХाрд░ рдХिрд╕рдиे рдк्рд░рджाрди рдХिрдпा?
Ans. рд░ाрдордиाрде рдХोрд╡िंрдж

6. рдиीрд▓े рдЖрд╕рдоाрди рд╣ेрддु рд╕्рд╡рдЪ्рдЫ рд╡ाрдпु рдХे  рдкрд╣рд▓े рдЕंрддрд░рд░ाрд╖्рдЯ्рд░ीрдп рджिрд╡рд╕ рдкрд░ рдПрдХ рд╡ेрдмिрдиाрд░ рдХी рдЕрдз्рдпрдХ्рд╖рддा рдХिрд╕рдиे рдХी?
Ans. рдк्рд░рдХाрд╢ рдЬाрд╡ेрдбрдХрд░

7. рдХिрд╕рдиे рд░ाрд╖्рдЯ्рд░ीрдп рд╢िрдХ्рд╖ा рдиीрддि рдкрд░ рд░ाрдЬ्рдпрдкाрд▓ों рдХे рд╕рдо्рдоेрд▓рди рдХे рдЙрдж्рдШाрдЯрди рд╕рдд्рд░ рдХो рд╕ंрдмोрдзिрдд рдХिрдпा?
Ans. рд░ाрдордиाрде рдХोрд╡िंрдж, рдирд░ेंрдж्рд░ рдоोрджी
 
8. рд╕्рд╡ाрдоी  рдХेрд╢рд╡ाрдиंрджрди рднाрд░рддी рдХा рдиिрдзрди рд╣ो рдЧрдпा рд╡рд╣ рдХिрд╕рдХे рдк्рд░рдоुрдЦ рдеे?
Ans. рдПрдбрдиेрдЯрд░ рдорда

9. 12 рд╕िрддंрдмрд░ 2020 рд╕े рдХिрддрдиी рдирдИ рд╡िрд╢ेрд╖ рдЯ्рд░ेрдиें рдЪाрд▓ू рд╣ो рдЬाрдПंрдЧी?
Ans. 80

10. рдЬॉрдиी рдмрдХ्рд╢ी рдХा рдиिрдзрди рд╣ो рдЧрдпा рд╡рд╣ рдХिрд╕ рдХ्рд╖ेрдд्рд░ рд╕े рд╕ंрдмंрдзिрдд рд╣ै?
Ans. рдлिрд▓्рдо рдиिрд░्рдоाрддा

ЁЯТР❣ Current Affairs : 07 SeptemberЁЯТР❣

1. Who canceled $ 244 million for the Bisri Dam project in Lebanon?
Ans. world Bank

2. Which will be the first majority Muslim country to open an embassy in Jerusalem?
Ans. Kosovo

3. Who has chosen Kenichi Ayukawa as its new president?
Ans. Society of Indian Automobile Manufacturers

4. What was the position of Andhra Pradesh in the State Business Reform Action Plan 2019 BARP rankings?
Ans. 1 (First)

5. Who gave the National Teacher Award to 47 teachers across the country?
Ans. Ramnath Kovind

6. Who presided over a webinar on the first International Day of Clean Air for Blue Sky?
Ans. Prakash Javedkar

7. Who addressed the inaugural session of the Conference of Governors on National Education Policy?
Ans. Ramnath Kovind, Narendra Modi
 
8. Swami Kesavanandan Bharti passed away, whose chief was he?
Ans. Adnetor Matha

9. How many new special trains will be operational from 12 September 2020?
Ans. 80

10. Johnny Bakshi died in which field does he belong?
Ans. Film Producer

Comments

Popular posts from this blog

рддाрдкрдоाрди рдХो рдк्рд░рднाрд╡िрдд рдХрд░рдиे рд╡ाрд▓े рдХाрд░рдХ – FACTORS AFFECTING TEMPERATURE

  рдЖрдЬ рд╣рдо рддाрдкрдоाрди (temperature) рдХो рдк्рд░рднाрд╡िрдд рдХрд░рдиे рд╡ाрд▓े рдХाрд░рдХों (factors) рдХी рдЪрд░्рдЪा рдХрд░ेंрдЧे. рдХिрд╕ी рдХ्рд╖ेрдд्рд░ рдХा рддाрдкрдоाрди рдХ्рдпों рдЕрдзिрдХ рдФрд░ рдХ्рдпों рдХрдо рд╣ोрддा рд╣ै, рдЗрд╕ рдмाрдд рдХो рд╣рдо рдЗрд╕ рдЖрд░्рдЯिрдХрд▓ рдХे рдж्рд╡ाрд░ा рд╕рдордЭрдиे рдХी рдХोрд╢िрд╢ рдХрд░ेंрдЧे. рдпрджि рдХिрд╕ी рдХ्рд╖ेрдд्рд░ рдХा рддाрдкрдоाрди рдЕрдзिрдХ рд╣ै рддो рдЗрд╕рдХा рд╕ाреЮ рдорддрд▓рдм рд╣ोрддा рд╣ै рдХि рд╡рд╣ाँ рдмрд╣рдиे рд╡ाрд▓ी рд╡ाрдпु рдЧрд░्рдо рд╣ै. рдЗрд╕рд▓िрдП рдХ्рдпों рди рд╣рдо рдпे рдЬाрдиें рдХि рд╡ाрдпु рдХा рддाрдкрдХ्рд░рдо рдХिрди рдЪीрдЬों рд╕े рдк्рд░рднाрд╡िрдд рд╣ोрддा рд╣ै? рдкृрде्рд╡ी рдХे рд╡िрднिрди्рди рднाрдЧों рдоें рд╡ाрдпु рдХे рддाрдкрдХ्рд░рдо рдкрд░ рдк्рд░рднाрд╡ рдбाрд▓рдиे рд╡ाрд▓ी рдк्рд░рдоुрдЦ рдмाрддें рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рд╣ैं  – рдЕрдХ्рд╖ांрд╢ (Latitude) рдкृрде्рд╡ी рдХी рдЙрднрд░ी рд╣ुрдИ рдЧोрд▓ाрдИ рдХे рдХाрд░рдг рдЙрд╕ рдкрд░ рд╕рднी рдЬрдЧрд╣ рдПрдХ-рд╕ी рд╕ूрд░्рдп рдХी рдХिрд░рдгें рдирд╣ीं рдкреЬрддीं. рдХрд╣ीं рд╡े рд╕ीрдзी рдкреЬрддी рд╣ैं рдФрд░ рдХрд╣ीं рддिрд░рдЫी. рд╕ीрдзी рдХिрд░рдгों рдХी рдЕрдкेрдХ्рд╖ा рддिрд░рдЫी рдХिрд░рдгें рдЕрдзिрдХ рдХ्рд╖ेрдд्рд░ рдоें рдлैрд▓рддी рд╣ैं, рдлрд▓рддः рдЙрдирд╕े рдкृрде्рд╡ी рдкрд░ рдХрдо рдЧрд░्рдоी рдЙрдд्рдкрди्рди рд╣ोрддी рд╣ै рдФрд░ рдЙрд╕рдХे рд╕рдо्рдкрд░्рдХ рдоें рдЖрдиे рд╡ाрд▓ी рд╡ाрдпु рдХрдо рдЧрд░्рдо рд╣ो рдкाрддी рд╣ै. рдЗрд╕ рдЪिрдд्рд░ рдоें рд╡िрд╖ुрд╡рддीрдп (Equator) рд░ेрдЦा рдкрд░ рд╕ूрд░्рдп рдХी рд╕ीрдзी рдХिрд░рдгें рдкреЬ рд░рд╣ी рд╣ैं рдФрд░ рдз्рд░ुрд╡ों рдкрд░ рддिрд░рдЫी. рдз्рд░ुрд╡ों рдХे рдкाрд╕ рдЕрдкेрдХ्рд╖ाрдХृрдд рдЕрдзिрдХ рдХ्рд╖ेрдд्рд░ рдоें рдХिрд░рдгें рдлैрд▓рддी рд╣ैं. рд╕ाрде рд╣ी, рд╡िрд╖ुрд╡рдд् рд░ेрдЦा (equator) рдкрд░ рд╕ूрд░्рдп рдХी рдХिрд░рдгों рдХो рд╡ाрдпुрдоंрдбрд▓ рдХा рдХрдо рднाрдЧ...

рд╡рд░्рд╖ा рдХे TYPES, REASONS, MEASUREMENT рдФрд░ DISTRIBUTION

  рд╡рд░्рд╖ा (Rain) рдХे рд▓िрдП рджो рдмाрддों рдХा рд╣ोрдиा рдЕрдд्рдпंрдд рдЖрд╡рд╢्рдпрдХ рд╣ै – рд╡ाрдпु рдоें рдкрд░्рдпाрдк्рдд   рдЬрд▓рд╡ाрд╖्рдк   рдХा рд╣ोрдиा рдФрд░ рдРрд╕े рд╕ाрдзрди рдХा рд╣ोрдиा рдЬिрд╕рд╕े рд╡ाрд╖्рдкрдпुрдХ्рдд рд╡ाрдпु рдаंрдбी рд╣ोрдХрд░ рдШрдиीрднूрдд (condensate) рд╣ो рд╕рдХे. рдЖрдЬ рд╣рдо рд╡рд░्рд╖ा рдХे рд╡िрд╖рдп рд╡िрд╕्рддृрдд рдЬाрдирдХाрд░ी (information) рдЖрдкрдХो рджेрдиे рд╡ाрд▓े рд╣ैं. рдЖрдЬ рд╣рдо рдЗрд╕ рд▓ेрдЦ рдоें рдкрдвेंрдЧे рдХि рд╡рд░्рд╖ा рдХैрд╕े рд╣ोрддी рд╣ै, рдЗрд╕рдХे рдХिрддрдиे рдк्рд░рдХाрд░ (types) рд╣ैं, рдЗрд╕े рдХैрд╕े рдоाрдкा (measure) рдЬाрддा рд╣ै рдФрд░ рдЗрд╕рдХा рд╡िрддрд░рдг (distribution) рд╡िрд╢्рд╡ рдоें рдХрд╣ाँ-рдХрд╣ाँ рдХिрд╕ рдк्рд░рдХाрд░ рд╣ै рдЖрджि. рд╡ाрд╖्рдк рд╕े рдпुрдХ्рдд рд╡ाрдпु рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдк्рд░рдХाрд░ рд╕े рдаंрдбी рд╣ो рд╕рдХрддी рд╣ै – рдЧрд░्рдо рд╡ाрдпु рдХा рд╣рд▓्рдХी рд╣ोрдХрд░ рдКрдкрд░ рдЙрдардиा рдФрд░ рдКрдкрд░ рдЬाрдХрд░ реЮैрд▓ рдЬाрдиा. рдЧрд░्рдо рд╡ाрдпु рдХा рдКँрдЪे рдкрд░्рд╡рддों рдХे рд╕ंрдкрд░्рдХ рдоें рдЖрдХрд░ рдЙрдирдХे рдКрдкрд░ рдЪреЭрдиा рдФрд░ рдКँрдЪाрдИ рдкрд░ рдЬाрдХрд░ рд╣िрдоाрдЪ्рдЫाрджिрдд рднाрдЧ рдХे рд╕ंрдкрд░्рдХ рдоें рдаंрдбा рд╣ोрдиा. рдЧрд░्рдо рд╡ाрдпु рдХा рдарди्рдбे рдЕрдХ्рд╖ांрд╢ों рдХी рдУрд░ рдмреЭрдиा. рдЧрд░्рдо рд╡ाрдпु рдХा рдаंрдбी рд╡ाрдпु рдпा рдаंрдбी рдЬрд▓рдзाрд░ा рдХे рд╕ंрдкрд░्рдХ рдоें рдЖрдиे рд╕े рдаंрдбा рд╣ो рдЬाрдиा. рд╡рд░्рд╖ा рдХे рдк्рд░рдХाрд░ (TYPES OF RAIN) рдкृрде्рд╡ी рдкрд░ рд╣ोрдиे рд╡ाрд▓ी рд╡рд░्рд╖ा рдоुрдЦ्рдп рд░ूрдк рд╕े рддीрди рдк्рд░рдХाрд░ рдХी рд╣ोрддी рд╣ै – рд╡ाрд╣рдиिрдХ (Convectional Rain) рдкрд░्рд╡рддीрдп рд╡рд░्рд╖ा (Relief Rain) рдЪрдХ्рд░рд╡ाрддीрдп рд╡рд░्рд╖ा (Cyclonic Rain) рд╡ाрд╣рдиिрдХ рд╡рд░्рд╖ा рд╡ाрд╣рдиिрдХ рд╡рд░्рд╖ा (Convectio...

List of Important Days and Dates 2021 (National/International)

Important Days and Dates 2021 Important Days and Dates 2021 : Here is the month-wise list of important national and international days and dates for RRB NTPC, Group D, SSC CGL, CHSL, PSC, State Exams and Other Competitive Exams. Usually, 2-3 questions from important days and dates can be seen in every competitive / government exam. This list will not only provide you glance at important days of the year but also boost your  general knowledge  and help you in the preparations for upcoming competitive exams.  Let's have a look at the month-wise important days and dates list: Important Days and Dates: Month-wise The list of important days and dates is compiled on the basis of events and festivals in India and across the world. Check month-wise wise important days and dates: Important Days in January 2021 List of Important Days in January 1st January English New Year, Army Medical Corps Establishment Day, Global family day, World Peace Day 4th January World Braille Day 6th Ja...